Direct naar artikelinhoud

Ieder zijn eigen Nederlandse Huffington Post

Het wordt wel gezien als de heilige graal der internetjournalistiek: het succesvolle gratis internetplatform The Huffington Post. Met eigen versies in diverse landen zoals Amerika, Engeland en Frankrijk, is er nog altijd geen zicht op een officiële Nederlandse editie. In de tussentijd kondigen diverse journalistieke ondernemers hun eigen 'HuffPost' aan. Tijd voor een overzicht.

Het grote voorbeeld voor veel journalistieke internetondernemers

Project Rob Wijnberg

Inhoud
De onlangs opgestapte hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg, komt over een paar weken met zijn concept voor 'de digitale krant van de toekomst'. Gebruikmakend van 'een nieuwe vorm van journalistiek'. Wijnberg tegen Adformatie over de nieuwe site: 'Ik wil dat redacteuren openlijk subjectief zijn. Niet dat ze partijdig zijn, maar wel dat ze laten zien waarom ze voor een bepaald verhaal kiezen. (..) Nieuws is niet meer iets waar mensen voor betalen. Het maakt het publiek niet uit wie het heeft geschreven. Maar eigen verhalen van correspondenten passen niet op teletekst en zijn dus wel te verkopen.'

Verdienmodel?
Wijnberg wil crowdfunding inzetten en 'abonnees daar zeggenschap op het rendement voor teruggeven'. Eventueel is het mogelijk om er een soort sprekersbureau aan te koppelen, dat redacteuren ook presentaties geven. Wijnberg is ook bezig met een manifest dat aan donateurs zal worden gegeven als een soort welkomstcadeau. 'Misschien is het concept straks ook te verkopen, zoals de Huffington Post dat doet', aldus Wijnberg. 'Ten slotte wil ik wel één hoekje in de app of op de site aanbieden waar mensen voor een heel klein bedrag ruimte voor particuliere boodschappen kunnen kopen. Bijvoorbeeld iemand die net is afgestudeerd en zijn droombaan zoekt. Zodat mensen elkaar kunnen helpen.'

De Nieuwe Pers

Inhoud
Vanaf 31 januari zijn ze terug. Althans, een deel van de oude ploeg van het ter ziele gegane gratis dagblad De Pers onder leiding van hoofdredacteur Jan Jaap Heij. Het idee achter De Nieuwe Pers (DNP) is ook al een nieuwe journalistieke, digitale formule, waarbij in dit geval lezers zich via de speciale app kunnen abonneren op journalisten van hun voorkeur. In plaats van met een vaste redactie werkt de online krant straks met individuele journalisten. In eerste instantie zijn dat er 10, later moeten dat er zeker 50 zijn, zei Heij onlangs tegen het Nederlands Dagblad. 'De grondslag van dat idee is dat sommige journalisten in Nederland meer Twitter-volgers hebben dan de kranten waarvoor ze werken. Wij hebben niet zelf bedacht dat journalisten ook merknamen zijn. Dat zal komende jaren alleen maar meer worden.' Het streven is volgens Heij dat de journalisten uiteindelijk exclusieve content leveren.

Verdienmodel?
Er komen geen redacteuren in vaste dienst. 75 procent van de abonnementsinkomsten gaat naar de journalist in kwestie, 25 procent is voor DNP. Boven de 500 abonnees wordt dat 85/15. 'Dat stelt journalisten in staat onafhankelijk en kritisch te blijven, en toch een bestaan op te bouwen in een tijd dat uitgevers steeds minder betalen', aldus De Nieuwe Pers. Er loopt verder een crowdfundingsactie maar die is volgens de hoofdredacteur beslist niet bedoeld om de plannen geheel te betalen. 'Je moet eerder denken aan een orde van grootte van 10 procent, de rest komt uit andere bronnen'.

The Post Online

Inhoud
The Post Online is het nieuwe project van Mark Koster (De Pers, Nieuwe Revu) en Bert Brussen (De Jaap, Volkskrant.nl) waarin ze hun bestaande online projecten, Campus TV en De Jaap, op laten gaan. Ze zien The Huffington Post als grote voorbeeld. Ambitieus, maar haalbaar, zegt Koster tegen Villamedia: 'Je moet juist nu toeslaan. Er is een grote behoefte aan kwaliteitsjournalistiek op internet.' The Post wordt een nieuws- en opiniesite, maar specialiseert zich op het gebied van lifestyle/entertainment, business en sport. Het wordt tevens een productiehuis, dat ook aan andere media content gaat leveren. Er wordt al gesproken met Nieuwe Revu, maar beide heren noemen ook De Nieuwe Pers als afnemer van de artikelen. The Post Online zal nog voor het einde van het jaar worden gelanceerd. Er staan inmiddels vier redacteuren en een aantal stagiaires in de startblokken.

Verdienmodel?
Koster tegen Villamedia: 'We zijn natuurlijk gek dat we het doen, maar denken dat we geld kunnen verdienen. Gelukkig hebben we ook een investeerder gevonden die erin gelooft.' Uit het uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt de geldschieter de investeringsmaatschappij V-Ventures van de Vereniging Veronica te zijn, sinds 2010 eigenaar van het persbureau ANP.